Výber hráčov do NHL

05.01.2014 10:35

V roku 2007 prebiehala mezi trénermi a skautmi NHL anketa z cieľom zistiť, čo hľadajú, keď draftujú hráča do NHL a prečo sa niektorí vybraní hráči neosvedčia.

Kľúčové zložky výberu a hlavne zaradenia hráča do kolotoča NHL boli sústredenie a záväzky (túžba, odhodlanie, prístup, srdce, sebamotivovanie). Voľba profesionálnej  hokejovej kariéry, zachovanie osobnej hrdosti, neustála snaha zlepšovať sa, trvalé investovanie maximálneho sústredenia a úsilia do svojho výkonu - to boli kľúčové zložky pre trénerov a skautov.

Hlavný skaut NHL povedal: "Hlavná vec je, že hráč je ochotný pridať niečo naviac...pripravuje sa na to, že dá zo seba o niečo viac....dokonca ja keby bol k smrti unavený...to odlišuje skvelého hokejistu od dobrého"

Fyzicky nadaní šporotvci, ktorí ale v profesionálnych ligách neuspejú sú takí, ktorí nemali dstatočné odhodlanie, sústredenia a kontrolu rušivých faktorov. Väčšinou sa až príliš spoliehajú na svoj talent, ktorý im do určitej úrovne súťaží stačí, no pre profesionálnu kariéru je to málo. Odhodlanosť a trvalá práca na sebe je viac ako talent! 

Taký je aj príklad hráča menom Bobby Clarke - bývalého kapitána a generálneho manažéra Philadelphie Flyers. Bobby bol draftovaný v druhom kole, no Philadelphia už predtým v prvom kole draftovala hráča, ktorý bol ďaleko talentovanejší ako Bobby. Tento hráč ale profesionálnu NHL nikdy nehral. Nebol totiž ochotný obetovať to niečo málo naviac, zatiaľ čo Clarke bol. Bobby bol vždy na tréningu o desať minút dlhšie ako jeho spoluhráči. Pri každej hre sám seba psychicky pripravoval na to, vydať zo seba maximálne úsilie. Dokázal makať vždy o trochu viac. Ak stratíte puk, musíte siahnuť vždy hlboko do svojho vnútra pre trochu adrenalínu, aby ste získla situáciu opäť pod kontrolu. Bobby Clarke to vždy dokázal, ten druhý hráč nie. To bol rozdiel medzi nimi dvoma.