Tréning relaxácie

01.01.2014 13:34

Ak je vašim cieľom rozvinúť svoju schopnosť okamžitej relaxačnej odpovede v stresujúcich podmienkach, zakončujte niektoré zo svojich relaxačných chvíľ tým, že si budete opakovať nejaké kľúčové slovo pri každom výdychu, to vám potom pomôže vyvolať žiadanú reakciu počas naozajstnej stresovej situácie.

Proces cvičenia relaxácie prebieha takto. V duchu si poviete, že sa chcete uvoľniť. Necháte pocit kľudu a uvoľnenia, aby sa rozšíril celým vašim telom aj mysľou. Potom prejdete svoje telo a vyhľadáte v ňom všetky oblasti napätia. Možno vám pomôže predstaviť si lúč svetla skenujúci celé vaše telo. Tento lúč je nabitý relaxáciou, takže ak existuje akékoľvek miesto, v ktorom je napätie, môžete ho pomocou tohto lúča uvoľniť.

Skúšajte si tento proces najprv kľudnom prostredí, neskôr ho prenášajte do menej kľudných situácií. Na začiatku možno budete potrebovať k dosiahnutiu uvoľnenia aj niekoľko minút. Nedajte sa tým znechutiť a nevzdávajte to, sami najlepšie viete, že každý tréning si vyžaduje čas a trpezlivosť. Dajte si za cieľ, dokázať si navodiť reakciu úplnej relaxácie pomocou jedného dlhého pomalého nádychu. Skúšajte svoje relaxačné kľúčové slová k uvoľneniu kdekoľvek sa práve nachádzate. Snažte sa koncentrovať a uvoľniť pri hociakej činnosti.

Ďalšou fázou je nácvik vyvolania relaxačnej odopovede v situáciách, v ktorých je vysoká pravdepodobnosť stresovej reakcie. Aby ste to dosiahli, simulujte výkonnostné podmienky pri tréningu a nacvičujte si používanie kľúčových slov a dýchania v týchto podmienkach. Zo simulovaných podmienok sa presuňte do reálny súťažných podmienok. Najprv realizujte nácvik v menej významných súťažiach či zápasoch a potom do tých najdôležitejších.

Ako príklad uvádzame jeden relaxačný scenár, každý z vás si však môže vytvoriť svoj vlastný.