Chyby trénerov

08.01.2014 22:03

Každý človek robí v živote chyby. Všetci by sme boli lepší, keby sme svojím chybám venovali pozornosť a učili sa z nich. Ak tréner opakuje svoju chybu príliš často, stane sa u neho návykom. Ten sa potom premení v najväčšiu prekážku pri dosahovaní ušľachtilých cieľov. Tešte sa z chýb, pretože je to vaša priama cesta k zlepšeniu.

Tréner musí zaistiť, aby sa sám nestal rušivým faktorom pre svojich zverencov, športovci sa zas musia postarať o to, aby mali účinný plán na opätovné získanie sústredenia, ak sa tak náhodou stane.

1. Bežnou chybou trénerov je snaha nabudiť športovca pred významnou súťažou. Napríklad namiesto toho, aby mu povedali: "Sústreď sa na svoj výkon, na svoj najbližší pohyb a na prítomný okmažik." povedia mu niečo takéto: "Toto je kľúčový zápas, zaávisí na ňom všetko, celý čas sme trénovali len pre toto, nepokazte to." Ak nemáte spoľahlivý plán ako si to nevziať k srdcu, môže sa vám stať, že to odvedie vašu koncentráciu na výkon, alebo vás to aktivuje do príliš veľkej intenzity.

2. Ďalšou bežnou chybou trénerov je preťažovanie a prílišné trénovanie pred veľkou udalosťou. Bráňte sa preťažovaniu tak, že budete medzi tréningami viac odpočívať, alebo sa priamo porozprávajte s vašim trénerom.

3. Jednou z najväčších chýb trénerov je neúspech v budovaní sebaistoty u všetkých členov svojho tímu. Sebaistota je veľmi krehká záležitosť najmä v období, keď sú očakávania príliš vysoké. Tréneri najlepšie pomôžu športovcom, ak im pomôžu sústrediť sa na dobré dôvody prečo majú veriť v seba a vo svoje šance uspieť. Športovci veľmi často potrebujú dôveru svojich trénerov. Dôležité je vyzdvihnutie toho ako sa majú veci zlepšiť, nie prosté poukazovanie na chyby. Tiež pomôže pochvala a zdôraznenie vecí, ktoré športovec urobil dobre. Taktiež športovci môžu oceniť svojho trénera, pretože podobne ako športovec, aj tréner je človek a potrebuje dôveru svojich zverencov.

4. Najčastejšou chybou, ktorú označili priamo športovci je, že tréneri často svojich zverencov nepočúvajú a nezaoberajú sa ich návrhmi. Niekedy však návrh športovca niečo zmeniť, nemusí byť nesprávny, pretože jedine športovec pozná svoj organizmus dokonale. Pri snahe podávať kvalitný výkon dlhodobo a stabilne je komunikácia medzi športovcom a trénerom veľmi dôležitá.

5. Chybou trénerov je aj to, že sa v posledných momentoch pred výkonom snažia pridávať nové stratégie, alebo pokyny. Prednášajú podrobný popis ako zlepšiť techniku a dokonca chcú od športovcov aby si sadli a počuvali iba ich. Pre niektorých športovcov však zmeny, alebo inštrukcie na poslenú chvíľu znamenajú úplnú pohromu a zabránia im kvalitne sa sústrediť na svoj výkon. Keď sa priblíži čas výkonu, trénerovou prácou je prepnúť na taký režim, ktorý sa nestretáva so športovcovou psychickou prípravou v poslednej minúte. Niektorí športovci ocenia slovko podpory, uisťujúcu poznámku alebo pripomienku, drvivá väčšina z nich však uprednostňuje samostatnú prípravu koncentrácie. Na všetkých úrovniach športu predstavuje čas tesne pred výkonom pre športovca dobu, kedy potrebuje zamerať svoju pozornosť na výkon a pre trénera dobu, kedy by mu to mal umožniť.