Ako zmeniť strach na sústredenie?

08.01.2014 13:55

Keď vstupujete do situácie, ktorá je pre vás nesmierne dôležitá, v ktorej je náš výkon úzkostlivo sledovaný a hodnotený, alebo z ktorej pramení vysoké riziko úrazu, častokrát pociťujeme zvýšenú nervozitu alebo strach, čo v našom vnútri nevytvára dobré pocity. Naučiť sa v takomto stave presunúť sústredenie pozitívnym smerom je určite náročné, ale zvládnuť to dokáže každý. Čisté sústredené spojenie dokáže v takýchto situáciách s nami urobiť úplné zázraky.

Rozmýšľajte nad nasledujúcimi možnosťami, ako presunúť svoju myseľ preč od strachu a nervozity:

1. Keď vstúpite na "bojisko", alebo začnete svoj výkon, nechajte všetky starosti a obavy mimo, zabudnite na vonkajší svet a sústreďte sa len na prítomnosť. Obavy a strach vášmu výkonu nepomôžu, preto ich nechajte zamknuté v kufri auta, zahrabte ich do snehu, alebo do piesku, alebo ich spláchnite do záchoda a vydajte na v ústerty svojmu najlepšiemu výkonu s čistou hlavou.

2. V prípade obáv a strachu z výsledku vášho výkonu spomaľte dýchanie a venujte svoju pozornosť a konanie dobrým veciam, ktoré podporia váš výkon.

3. Myslite a sústreďte sa iba na to, čo sa chystáte robiť.

4. Na ničom inom, ako na vašom najbližšom kroku, teraz nezáleží.

5. Ste tu len vy a vaše spojenie. len vy a váš výkon.

6. Zamerajte svoju pozornosť na dôveru vo vlastné schopnosti.

7. Sústreďte sa tak, že sa plne zapojíte do svojho výkonu, nie tak, že sa budete do sústredenia nútiť.

8. Dovoľte svojej intuícii aby vás na vašej ceste za kvalitným výkonom prirodzene viedla, verte, že to dokáže naozaj dobre.

9. Prevezmite kontrolu nad svojim konaním tým, že sa zrieknete kontroly nad vecami, ktoré nemôžete ovplyvniť.

10. Buďte pokojní, sústredení a prítomní práve v tomto okamihu. Dovoľte svojmu výkonu voľne plynúť.