Ako si zvoliť perspektívu?

03.01.2014 17:07

Vždy keď sa zúčastňujete nejakej dôležitej súťaže alebo situácie, víri vám hlavou množstvo myšlienok o tom, čo by sa mohlo stať a spoločne s týmito myšlienkami pociťujete silné emócie. Sledujte svoje myšlienky a emócie a rozmýšľajte nad tým, či vám vo vašom výkone pomáhajú, alebo naopak bránia.

Práve vaše emócie ovplyvňujú ako dôležitú udalosť vnímate. Ak dokážete zmeniť uhol pohľadu, alebo dôveru v seba sa s tým pozitívne vysporiadať, dokážete zmeniť aj kvalitu vášho sústredenia. Nezmeníte vlatne nič, iba to, ako vnímate sami seba. Sami si môžete vybrať perspektívu, ktorú budete vnášať do svojho denného života a so svojich výkonov.

Pochopte, že stres alebo úzkosť sa nevznáša nad vami so snahou vrhnúť sa na vás ako nejaké strašidlo. Stres je výlučne vnútorná záležitosť a neexistuje nikde mimo vašej mysle. Takže ak dokážete ovládať svoju myseľ a svoje sústredenie, dokážete tiež ovládať stres a stavy úzkosti.

Stres a frustráciu v živote zažívame do veľkej miery preto, že máme od seba aj od druhých veľké očakávania. Túžime byť dokonalí a mať dokonalý život. Nechápeme, že dokonalosť je nám vlastná. Každý z nás je jedinečný a neopakovateľný, každý z nás je len jeden. Stres a frustráciu prestaneme prežívať, ak si začneme vážiť sami seba aj ľudí okolo nás, ak neúspechy premeníme v príležitosti a úspechy v prostriedky nášho napredovania.

V roku 1976 identifikovali psychológovia Albert Ellis a Robert Harper niekoľko perspektív a presvedčení, ktoré vám môžu brániť v podávaní lepších výkonov:

1. Presvedčenie, že vždy musíte dostávať lásku a prijatie od všetkých ľudí, ktorí sú pre vás dôležití.

2. Presvedčenie, že vždy musíte dokázať, že ste absolútne zdatní, schopní a že všetko dokážete.

3. Presvedčenie, že citové trápenie pochádza z vonkajších tlakov a že máte len malú možnosť kontrolovať a meniť svoje pocity.

4. Presvedčenie, že ak niečo vyzerá strašidelne a ohrozujúco, musíte tým naplno zamestnávať svoju myseľ a cítiť z toho úzkosť.

5. Presvedčenie, že vaša minulosť je nesmierne dôležitá a že to, čo niekedy silne ovplyvnilo váš život, musí aj dnes určovať vaše pocity a správanie.

V živote sa vám nepodarí dostať prijatie a lásku od všetkých, ani sa vám nepodarí byť vo všetkom najlepší. Každý z nás občas robí chyby a je to tak v poriadku. To z nás robí ľudské bytosti.

Obavy, ktoré vám znemožňujú podávať dobrý výkon, obvykle pochádzajú zo zveličovania významu výsledku. Často naň pozeráme, ako na niečo, na čom závisí náš život, či naša ďalšia existencia. Ale v skutočnosti pri samotných výkonoch nikdy nejde o náš život či o jeho zmysel, bez ohľadu na to, ako veľmi o tom sami seba presviečame. Ak pristúpite k výkonu tak, ako keby to bola jediná dôležitá vec vo vašom živote a s pocitom, že pokiaľ nepodáte dobrý výkon, váš život bude zbytočný, zbytočne sami seba dostávate pod tlak a zásobujete stresom. Ak sa neustále strachujete o to, ako bude váš výkon vyzerať a či nebudete vyzerať neschopní, sami seba zásobujete negatívnou energiou namiesto sústredenia sa na svoje aktuálne úlohy. Pamätajte, že obavy sú vo väsšine prípadov horšie ako samotná udalosť! Váš výkon sa len vzácne stáva horším, ako si predstavujete, A bol by lepším, keby ste sa nezaoberali v prvom rade negatívami a ponižovaním samého seba!