Dobré veci sa stanú, keď sa o ne pokúšate.

13.05.2014 21:47

Dave Henderson je už unavený z počúvania toho, aký majú Sovieti skvelý tím.“  Dnes 62 ročný tréner Francúzska narodený vo Winnipegu možno v snahe naštartovať svoj tím pred ťažkými zápasmi Majstrovstiev sveta nepoužil presne takúto frázu, no isto použil rovnaký štýl príhovoru, akým nakopol svoje družstvo Herb Brooks v slávnom predzápasovom príhovore z filmu Zázrak (2004).

Prehrávajúcich Francúzov sa mu podarilo zomknúť a naplniť vzrušením tak, že nie sú ďaleko od dosiahnutia podobného úspechu, aký sa podaril mladým americkým univerzitným hráčom, ktorí v roku 1890 na OH v Salt Lake City porazili hviezdami nabitý tím Sovietskeho zväzu 4:3. Ak by však nemali tú správnu mentálnu prípravu, len ťažko by sa im podarilo šokovať v poslednom roku hneď tri krajiny z „Veľkej Sedmičky“ – Rusko (2:1), Kanada (3:2), Slovensko (5:3).

Minulý rok sme si stanovili nové ciele,“ spomína francúzsky veterán, obranca Baptiste Amar, ktorému sa proti Slovensku podarilo skórovať hneď dva razy.  „Povedali sme si, OK, hrávame proti tímom ako Dánsko, Nórsko alebo Rakúsko. Tieto tímy sme schopní porážať. Tie lepšie sme však nikdy neporazili. Ale prečo by sme vlastne nemohli? A tak nám trénerský tím pred rokom povedal, že odteraz sa každý zápas, na ktorý nastúpime, pokúsime vyhrať.

Znie to jednoducho a samozrejme. A prečo by to tak vlastne nemalo byť? Veď skóre na začiatku každého zápasu je 0:0. Ihrisko je rovnako veľké pre každého. Hráte vždy len proti ľudským bytostiam, nie proti Bohom. Ak ste v pozícii Francúzska (12. miesto v rebríčku IIHF) a prehráte, tak čo? Každý zápas je príležitosťou urobiť niečo špeciálne. Nemôžete sa zlepšiť ak sa uspokojíte s tým, že porážate tímy, ktoré sú na rovnakej úrovni ako vy.

Vyhrali sme proti Rusku a to nám dodalo obrovské množstvo sebadôvery,“ povedal Amar. „Francúzsko možno nie je veľkým menom v hokejovom svete, ale každý zápas môžeme bojovať o víťazstvo. Ako s Kanadou, keď sme vyhrali. S Talianskom sme neodohrali dobrý zápas, no dokázali sme sa vrátiť späť v zápase so Slovenskom a otočiť z 1:3 a zvíťaziť.“

Sebadôvera tímu sa často prejaví v jeho presilových hrách a Francúzsku sa proti Slovensku podarilo skórovať hneď tri krát. Kto by si to vôbec bol pomyslel, že budú Francúzi niekedy viesť tabuľku presilovkových gólov (5)?

Ak mala prehra s Talianskom niečo odhaliť, tak to, že Francúzsko sa musí mať na pozore pred výkyvmi výkonov a podcenením súpera z nižších priečok. Dobré tímy podávajú konzistentné výkony a to by mal byť aj ďalší krok v rozvoji francúzskeho hokejového programu.

Amar reprezentuje Francúzsko od roku 2000. Môže potvrdiť že program rozvoja hokeja prešiel dlhú cestu. V jeho prvom zápase na Majstrovstvách sveta dostalo Francúzsko debakel 8:1 od domácich Rusov, následne vypadlo z elitnej kategórie a do roku 2004 sa nevedelo vrátiť späť. Ich pravidelné účinkovanie v elitnej kategórii sa začalo až v roku 2008 a odvtedy urobilo Francúzsko obrovský skok vpred.

Amar si vychutnáva každý okamih, pretože toto môže byť posledný svetový šampionát pre 34 ročného kapitána Grenoble. A čo je tým hlavným, čo sa počas terajšieho úspešného ťaženia svojho tímu naučil?

Nový spôsob myslenia je kľúčom k úspechu. Dobré veci sa stanú, keď sa o ne pokúšate,“ hovorí Amar. „Ak sa nepokúšate ich dosiahnuť, nikdy sa nesplnia.

autor: Lucas Aykroyd

zdroj: https://www.iihf.com/home-of-hockey/news/news-singleview/?tx_ttnews[tt_news]=8833&cHash=9bed0494e7af76ea7a232d75f2ea0021

(DK)