Aj čítanie kníh je súčasťou mentálneho tréningu!

02.01.2014 12:02

Súčasťou mentálneho tréningu športovca je aj čítanie kníh. Prečo? Pretože čítanie kníh podporuje aktivitu mozgu a zdokonaľuje našu fantáziu, čím zlepšuje schopnosť vizualizácie.

Tvrdíte, že na to popri tréningovom zaťažení a povinnostiach nemáte dostatok času? Výhovorka! Knihy sa dajú čítať kdekoľvek. Môžu byť súčasťou vášho odpočinku, alebo vašim priateľom na dlhých cestách za pretekmi alebo zápasmi.

Prinášame vám 10 jednoduchých pravidiel, ako si čítanie kníh spríjemniť.

1. Čítajte to, čo vás baví

Ak vás kniha nebaví, nikde nie je napísané, že ju musíte dočítať. Nenúťte sa do čítania pre vás nezaujímavých kníh, tým činnosť svojho mozgu nepodporujete. Správnu knihu si proste musíte nájsť, aby ste sa nikdy nemuseli prichytiť pri tom, ako rozmýšľate: "Ešte 30 strán a konečne to mám dočítané!"

2. Rozprávajte sa s inými čitateľmi

Ak máte okolo seba ľudí, s ktorými si zážitky z čítania kníh môžete vymienať, čítanie vás bude baviť omnoho viac. Okrem toho, že budete môcť s niekým zdieľať svoje nadšenie, získate tiež mnoho ďalších tipov na dobré knihy.

3. Nesúťažte

Na čítaní je krásne, že ho môžeme merať počtom kníh, no meria ho iba hlupák. Nestresujte sa tým, že kamarát prečítal viac kníh ako vy. Čítajte pre radosť, súťažte v športe. :-)

4. Nečítajte viac ako jednu knihu naraz

Toto pravidlo je dobré najmä z psychologického hľadiska. Ak čítate iba jednu knihu, máte vždy po jej dočítaní pocit, že ste niečo uzavreli a môže sa začať niečo nové. Ak máte rozčítaných viac kníh naraz, vždy pres vami zostáva niečo nedokončené.

5. Vypisujte si

Nie, nemusíte si robiť čitateľský denník. Ale myšlienky, ktoré vás zaujmú si pokojne zapíšte. Náš mozog nie je počítač, nezapamätá si všetko, čo si raz prečítate. Na zápisky môžete používať papieriky, ale kľudne aj aplikáciu, ako je napríklad Evernote.

6. Majte knihu vždy nablízku

Počas dňa sa vám naskytne množstvo príležitostí, kedy môžete knihu otvoriť. Cesta autobusom, sedenie v čakárni, zápchy na cestách.... Knihou sa vám určite podarí zabiť nudu z takýchto chvíľ a predíte tým stresu a nervozite.

7. Nebráňte sa rôznym formátom.

Nie každý je milovníkom tlačených kníh. Niekedy je zase nemožné brať si so sebou knihy veľkých rozmerov. Dnes si už ale predsa môžete prečítať knihu aj na tablete, alebo elektronickej čítačke. Nechce sa vám čítať? Pustite si audioknihu. Nahraďte pesničky v slúchadlách alebo v autorádiu dobrým príbehom.

8. Neexistuje zlá literatúra

Nenechajte sa rozhodiť tým, že podľa niektorých ľudí čítate braky. Každý má možnosť čítať to, čo ho baví. Aj nekvalitná kniha vám môže dať milióny poznatkov.

9. Knihy nie sú strata času

Knihy nie sú za odmenu. Sú veľmi dôležité pre mozog a fantáziu a sú rovnakým tréningom ako návšteva fitnescentra. Nepovažujte čítanie kníh za flákanie. Máločo z aktivít, pre ktoré knihy odkladáte, vás rozvíja tak, ako ich čítanie.

10. Robte viac vecí, pri ktorých sa dá čítať

Nájdete si aktivity, pri ktorých môžete čítať. Mnohým sa vám iste stáva, že ak si vezmete knihu do postele, nepodarí sa vám prečítať viac ako dve stránky a zaspíte. Skúste si zobrať knižku do vane, tam určite nebudete chcieť zaspať. Vymeňte televízor za knihy, zistíte, že jeho vyčlenením získate omnoho viac času a tiež viac pozitívnej energie. 

Prajeme vám veľa pekných chvíľ pri čítaní!

 

Inšpiráciu na tento článok sme získali na tejto stránke.

(DK)